Sockerkaka utan bakpulver:
Vispa 3 ägg och 3 dl socker poröst.
Rör i 3 dl vetemjöl, 1-2 tsk vaniljsocker samt 150 g smält svalnat margarin.
Smörj och bröa en form, ställ in i KALL ugn och vrid graderna till 150.
När lampan slocknar låter du kakan vara inne i 30 minuter.
Kakan blev helt ok, skulle kanske haft den inne lite längre än vad som stod. Den blev nästan lite seg i kanterna, det var gott. Kakan blir även lite blek, men det kan man stå ut med :-) Eller dölja med kokos eller florsocker mm.
tisdag 12 januari 2010
Spaghetti med köttfärsås
Här är familjens favorit, den lagar vi ofta. Barnen älskar detta!
Spaghetti med köttfärsås (4 pers):
400 gram köttfärs
Halv lök
500 gram krossade tomater
2 dl vatten
1 grönsaks buljongtärning
4 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta(or)
2 tsk oregano
2 tsk timjan
Svartpeppar och salt
Spaghetti
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Smula ner köttfärsen bryn den. Späd med tomat och vatten. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock ca 15 min. Smaka av med salt. Gör spaghettin under tiden.
♥♥
Spaghetti med köttfärsås (4 pers):
400 gram köttfärs
Halv lök
500 gram krossade tomater
2 dl vatten
1 grönsaks buljongtärning
4 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta(or)
2 tsk oregano
2 tsk timjan
Svartpeppar och salt
Spaghetti
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Smula ner köttfärsen bryn den. Späd med tomat och vatten. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock ca 15 min. Smaka av med salt. Gör spaghettin under tiden.
♥♥
Köttfärslimpa
Idag blir det köttfärslimpa till middag!
För 4 personer:
400 g blandfärs
¾ dl ströbröd
2 dl mjölk
1,25 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk riven eller finhackad gul lök
1 ägg
25 g smör eller margarin
Brunsås:
Spad från köttfärslimpan
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 msk soja
ev. salt
Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min.
Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr. Smörj en ugnssäker form med kanter. Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå. Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175 grader 45-60 minuter.
Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp. Om du vill servera med brunsås: Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och mjölken. Tillsätt soya. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp och puttra några minuter. Vi äter kokt potatis, lingonsylt och lite kokta grönsaker till också.
För 4 personer:
400 g blandfärs
¾ dl ströbröd
2 dl mjölk
1,25 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk riven eller finhackad gul lök
1 ägg
25 g smör eller margarin
Brunsås:
Spad från köttfärslimpan
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 msk soja
ev. salt
Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min.
Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr. Smörj en ugnssäker form med kanter. Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå. Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175 grader 45-60 minuter.
Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp. Om du vill servera med brunsås: Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och mjölken. Tillsätt soya. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp och puttra några minuter. Vi äter kokt potatis, lingonsylt och lite kokta grönsaker till också.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)