måndag 11 januari 2010

Kräftost

Två recept som verkar himla smarriga och enkla att göra. Båda gjorda på kräftost!

Soppa för 4 pers:

2 msk margarin
2 stora morötter
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
400 g kräftost (mjukost)
1 burk kräftstjärtar
2 dl creme fraiche
cayennepeppar efter tycke och smak
dill

Grovriv morötterna och fräs dem tillsammans med margarinet och vetemjölet i en kastrull. Späd med vatten och tillsätt sedan buljongtärningarna och låt det puttra en stund. Ha i kräftosten, creme fraichen och dillen, sjud på svag värme ytterligare en stund. Smaka av med cayennepeppar. Hacka kräftstjärtarna grovt och häll ner dem i soppan och låt allt bli varmt. Vill man ha en slät soppa så kör några varv med mixerstaven innan kräftorna åker i.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Lax i kräftsås för 4 pers:

4 laxfiléer
1 tub kavli kräftost (275gr)
2 dl matlagningsgrädde 15 %
1 burk kräftstjärtar
Salt och citronpeppar
1 msk skaldjursfond
Cayennepeppar

Krydda laxfiléerna med salt och citronpeppar och lägg i form. Koka upp såsen (ost, grädde, fond och cayennepeppar efter smak) och häll sedan över laxen. In i ugn 225 grader ca 20 min. Ta ut laxen strö över kräftstjärtarna och in i någon minut till i ugnen. Servera med vad du gillar. Jag gör gärna min mat GI-inspirerad och väljer tex ugnsrostade rotfrukter.


Källor: Matplatsen och 56 kilo

Laxwraps

Första receptet i receptbanken får bli det jag tänkt laga någon dag denna veckan. Hittade detta hos Kryddburken, har ändrat lite i receptet:



Bild från Kryddburkens sida

4 Laxwraps:
4 laxfiléer
1 påse Taco Spice mix for Fish
4 tortillabröd
1 ask babyspenat

Guacamole:
2 avokado
½ tomat
2 finhackade vitlöksklyftor
1½ dl cremé fraiche chilli/paprika
Lite citron
Lite salt o peppar

GÖR SÅ HÄR :

Laxen: Marinera laxen i tacokryddan för fisk. Blanda ut fiskkryddan med lite olja och låt laxen ligga och gotta ihop sig i en plastpåse ca 6 timmar i kylskåpet (hoppa över marineringen om du har bråttom). Stek sedan på laxfiléerna i stekpanna. Servera på en bädd av babyspenat i ljumna tortillabröd och toppa med hemgjord guacamole och rulla ihop!
Guacamole: Dela avokadona och gröp ur köttet. Finhacka till mindre bitar. Dela tomaterna och ta bort kärnorna och finhacka. Finhacka även vitlök. Blanda ihop med cremé fraiche. Pressa över lite citron. Slutligen lite salt och peppar.